luni, 16 martie 2009

Queen



Queen este o formaţie muzicală britanică de muzică rock activă în anii 1970, 1980 şi începutul anilor 1990 formată din Freddie Mercury, Brian May şi Roger Taylor, în 1970, din ceea ce rămăsese din formaţia Smile, cărora li s-a alăturat John Deacon completând structura formaţiei în 1971.

Queen a devenit extrem de cunoscută şi iubită în mijlocul anilor 1970, păstrând până astăzi o remarcabilă bază internaţională de suporteri. Deşi a fost iniţial puternic criticată, mai apoi ignorată, în special de criticii de specialitate, şi mai ales în Statele Unite ale Americii, formaţia Queen a fost ulterior larg apreciată şi elogiată, recunoscându-i-se forţa creatoare, inovativitatea şi pionieratul într-o serie de subcurente rock aşa cum ar fi arena rock, glam rock, hard rock, heavy metal şi rock progresiv.

Queen a fost adesea citată ca exercitând o influenţă puternică asupra multor artişti de mai târziu. A fost târziu, doar în 2001, când formaţiei i s-a acordat faima de a face parte din galeria dedicată celor mai buni artişti "rock'n'roll" din toate timpurile, Rock and Roll Hall of Fame, care se găseşte în Cleveland, Ohio.

În 2004, cu ocazia alegerii formaţiei şi în instituţia similară britanică, United Kingdom Music Hall of Fame s-a menţionat video-ul promoţional al celor patru membri ai Queen, "Bohemian Rhapsody", una din piesele lor cele mai celebre, ca fiind factorul declanşator al erei video (conform originalului din engleză, "[the] jump-starting [of] the video era".

Queen a fost, de asemenea, aleasă în RockWalk of Fame de la Guitar Center de pe Bulevardul Sunset din Hollywod, California şi în Hollywood Walk of Fame.

Queen a avut de-a lungul timpului un total de 18 locuri întâi la categoria album, 17 locuri întâi la categoria single şi 8 locuri întâi la categoria DVD.

După decesul lui Mercury din 1991 şi retragerea lui Deacon din 1997, May şi Taylor au continuat să cânte frecvent împreună folosind numele Queen. Începând cu anul 2004, ei colaborează cu Paul Rodgers, sub numele de Queen + Paul Rodgers.





Structura originală

  • John Deacon (născut 1951), a fost basistul grupului cântând la chitară bas şi ritmică, respectiv la sintetizator. Deacon a fost singurul membru al formaţiei care nu şi-a adus nici o contribuţie vocală pe nici unul din albume şi ultimul care s-a alăturat grupului, în 1971. Deşi a compus cele mai puţine cântece ca membru individual, acestea au fost dintre cele mai iubite şi cântate, Another One Bites The Dust, You're My Best Friend şi I Want To Break Free. În recentul tur Queen plus Paul Rogers, Deacon a decis să nu participe.
  • Brian May CBE (născut 1947), a fost liderul grupului cântând la chitară, pian, sintetizator şi fiind, de asemenea, vocalist. Ocazional, când asigura armonii vocale de acoperire, May cânta la pian şi sintetizator. Un număr de piese, aşa cum ar fi '39, Sleeping On The Sidewalk, Good Company şi She Makes Me îl au pe Brian May ca vocalist. Chitara pe care o foloseşte continuu din 1963, Red Special, a fost construită de May ajutat fiind de tatăl său. Ceea ce este remarcabil la această chitară semi-acustică este sunetul ei foarte asemănător cu cel al unei vioare construită de oricare din lutierii italiani celebri. Aceste sunete înalte dar calde, se datoresc atât concepţiei de construcţie a chitării, cât şi rezonanţei deosebite a corpului acesteia sculptat manual dintr-o bucată masivă de mahon veche de cel puţin 200 de ani.
  • Freddie Mercury (1946 - 1991) a fost omul cel mai vizibil al grupului, vocalistul prin excelenţă, dar şi cel care a cântat foarte frecvent la pian şi sintetizator şi uneori chiar la chitară. Poziţia sa mereu vizibilă de "frontman", dar şi de "showman", a făcut ca remarcabilele sale calităţi de compozitor, textier şi pianist să fie adesea subestimate, neglijate sau chiar uitate. Mercury a scris majoritatea cântecelor de pe Greatest Hits. Mercury era de asemenea recunoscut pentru camaraderia şi colegialitatea cu care ajuta întotdeauna colegii la scrirea şi finisarea propriilor lor cântece. În calitate de cântăreţ, Freddie Mercury era posesorul unei voci extraordinare, cu un timbru distinct şi al unui excepţional registru vocal de 3 octave şi jumătate, deseori patru, având o tehnică impecabilă de căntăreţ de operă, putând uşor acoperi zona dintre un tenor şi un bariton. Pentru perioade limitate de timp, Mercury putea cânta chiar în regim de soprană sau mezzosoprană.
  • Roger Taylor (născut 1949) a fost bateristul formaţiei Queen, cântând la baterie, percuţie, sintetizator şi fiind deseori vocalist. Aidoma lui Brian May, Roger Taylor a fost întotdeauna vocalist de acoperire. În anii 1970 a cântat frecvent ca lider vocalist, aşa cum ar fi în cântecele I'm In Love With My Car, Fight From The Inside şi Modern Times Rock 'n' Roll. De multe ori, suplinind bateria şi percuţia, Taylor cânta la chitară şi chitară bas, în special interpretând propriile sale compoziţii.




Cronologie

  • 1968 -- Prima tentativă de a intra în lumea rock-ului, în formula – Brian May, Roger Taylor, Tim Staffell - a fost cu formaţia Smile. Nu au înregistrat decât un singur single, la casa de discuri Mercury Records din Statele Unite ale Americii (nici o legătură cu Freddie Mercury), titlul acestui single fiind Earth. Alte piese compuse de Smile: Polar Bear, April Lady, Step On Me, Blag, Doing All Right. În aceeaşi perioadă, Freddie a cântat cu formaţiile Ibex, Sour Milk Sea şi Wreckage.
  • 1970 -- Tim Staffel părăseşte formatia, pentru a se alătura unei trupe pe care o credea de succes, numită Humpy Bong. Mult mai importantă decât plecarea lui Staffel este evident cooptarea lui Freddie (care se numea, încă, Farrokh Bulsara), care redenumeşte formaţia Queen, motivând că i se pare un nume "regal şi splendid". Era desigur conştient de conotaţiile "gay" ale numelui (a se vedea drag queen), spunea tot el, dar considera ca această interpretare era doar una din faţetele cuvântului. În acelasi timp, Freddie şi-a schimbat legal numele din Bulsara în Mercury, celebrând astfel naşterea unui nou star rock, flamboiant şi imprevizibil, care avea sa facă istorie.
  • 1971 -- John Deacon este admis în formaţie, după cei trei din Queen schimbaseră deja trei basişti (Mike Grose, Doug Bogie şi Barry Mitchell). În aceasta formulă, care urma să devină cea de succes, Queen înregistrează cinci demo-uri (Keep Yourself Alive, Liar, Great King Rat, Jesus şi The Night Comes Down) în studiourile De Lane Lea din Londra. Atunci, nimeni nu a fost însă interesat de piesele lor.
  • 1973 -- Queen semnează un contract, după doi ani de aşteptare, cu Trident Audio Productions şi lucrează la înregistrarea primului lor album, Queen. Albumul omonim este precedat de single-ul Keep Yourself Alive, care nu ajunge în topurile Radio One, pe motiv ca ar fi hippie. Queen sunt atacaţi violent de presa britanică, care fiind total depăşită de creativitatea, forţa muzical novatoare şi de deschiderea simultană a noi sub-curente rock (aşa cum urma să fie total depăşită mai târziu şi presa muzicală de peste Ocean) nu înţelege nimic din amestecul scânteietor de hard, arena şi glam rock creat de formaţie. Totuşi, cei patru înregistrează sub pseudonimul Larry Lurex and the Volers From Venus un single I Can Hear Music (coperta The Beach Boys) / Goin' Back (coperta Dusty Springfield), pentru a testa piaţa, şi apoi lansează, pe 13 iulie, primul album. Cu toată antipatia presei scrise, Queen beneficiază încă din acest an, pe 25 iulie, de o sesiune de inregistrari la BBC şi de un fan club numai al lor.
  • 1975 - Queen ocupă primul loc al topurilor britanice cu single-ul Bohemian Rhapsody, timp de 9 săptamâni consecutive!
  • 1991, 24 noiembrie -- Se stinge din viaţă Freddie Mercury, considerat a fi parte esenţială a legendei formaţiei Queen.
  • 2005 -- Queen plănuiesc un nou turneu, avându-l ca invitat special pe Paul Rodgers, vocalistul de la Free şi Bad Company.




Discografie

Album de Studio

  • Queen I (1973)
  • Queen II (1974)
  • Sheer Heart Attak (1974)
  • A Night At The Opera (1975)
  • A Day At The Races (1976)
  • News Of The World (1977)
  • Jazz (1978)
  • The Game (1980)
  • Flash Gordon (1980)
  • Hot Space (1982)
  • The Works (1984)
  • The Complete Works (1985)
  • A Kind Of Magic (1986)
  • The Miracle (1989)
  • Innuendo (1991)
  • Made In Heaven (1995)

Album de Studio Queen + Paul Rodgers

  • The Cosmos Rocks (2008)

Albume Live

  • Live Killers (1979)
  • Live Magic (1986)
  • Live at Wembley '86 (1992)
  • Queen On Fire - Live at the Bowl (2004)
  • Return of the Champions (2005)
  • Queen Rock Montreal (2007)

Componenţă şi studii

Freddie Mercury – Ealing Art School (Şcoala de Arte)
Brian May – London Imperial College (Fizică)
Roger Taylor – London Hospital School (Stomatologie)
John Deacon – Chelsea College (Electronice)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu