sâmbătă, 14 martie 2009

Michael Jackson



Michael Joseph Jackson (n. 29 august 1958) a fost un cântăreţ celebru american de muzică pop, care a fost denumit Regele Muzicii Pop. Al şaptelea membru al familiei Jackson, a debutat în cariera muzicală de la vârsta de 11 ani ca membru al formaţiei The Jackson 5 şi a început cariera solo în 1971 în timp ce era încă un membru al grupului. Cunoscut ca şi "King of Pop" ("Regele Muzicii Pop") în următorii ani, cinci dintre albumele sale solo au devenit cele mai bine vandute albume din intreaga lume : Off the Wall (1979), Thriller (1982), Bad (1987), Dangerous (1991 ) şi History (1995).

La începutul anilor 1980, el a devenit o figura dominanta in muzica populară şi primul artist Afro-American la MTV. Popularitatea video-urilor lui difuzate la MTV, cum ar fi "Beat It", "Billie Jean" şi "Thriller" a transformat muzica video într-o formă de artă şi un instrument de promovare ajutand relativ un nou canal la faima. Video-uri, cum ar fi "Black or White" şi "Scream" l-au ţinut pe Michael Jackson ca un element de bază la MTV în anii 1990. Cu un scenariu de muzică şi clipuri video Michael Jackson a popularizat o serie de tehnici de dans complicat fizic, ca robotul şi moonwalk-ul. Distinctivul sau sunet muzical a influenţat numeroşi artişti de hip hop, pop şi R&B contemporan.

Michael Jackson a ridicat şi a donat milioane de dolari pentru cauze benefice prin intermediul turneului Dangerous World Tour şi a ajutat 39 de organizaţii de caritate. Deşi el a fost acuzat pedofilie în 1993, ancheta penală a fost închisă din cauza lipsei de dovezi şi Michael Jackson nu a fost acuzat. El a fost căsătorit de două ori şi tatăl a trei copii minunaţi, care a provocat mai multe controverse. În 2005, Michael Jackson a fost judecat si absolvit de încă un abuz sexual.

Unul din puţinii artişti care au fost introduşi in Rock and Roll Hall of Fame de două ori, a inclus mai multe realizări Guinness World Records inclusiv una pentru "Thriller" cel mai bine vândut album din lume, 13 Premii Grammy, 13 single numarul unu în cariera sa solo mai mult decât orice alt artist de sex masculin în Hot 100 ERA şi vânzarea de peste 750 milioane de unităţi în întreaga lume. El a făcut o parte din cultura populară, timp de aproape patru decenii. A fost menţionat ca fiind unul dintre cei mai celebri bărbaţi.




Biografie





1958–1975: Primele etape ale vieţii şi The Jackson 5

Michael Joseph Jackson s-a născut în Gary, Indiana (o suburbie industrială din Chicago, Illinois) intr-o familie de muncitori in 29 August 1958. Fiul lui Joseph "Joe" Walter şi Katherine Esther (née Scruse), el este cel de-al şapte-lea din nouă copii. Fraţii lui sunt Rebbie, Jackie, Tito, Jermaine, La Toya, Marlon, Randy şi Janet. Joseph Jackson a fost angajat la o fabrica de oţel şi deseori cânta într-o trupa R&B numită The Falcons cu fratele lui Luther. Michael Jackson a fost crescut ca Martorul lui Iehova de către devotata sa mamă. De la o vârstă fragedă Michael a fost abuzat fizic şi mental de către tatăl său. Abuzurile din copilarie l-au afectat pe parcursul vieţii sale. Într-o altercaţie amintită de către Marlon Jackson, Joseph îl ţinea pe Michael în sus de un picior şi "il snopea din bataie iar si iar cu mâna lui , lovindu-l pe spate şi fund". Joseph mereu greşea, sau lovea copii de sex masculin de pereţi. Într-o noapte în timp ce Michael Jackson dormea, Joseph a urcat în camera lui, prin fereastra de la dormitor. Purtând o mască înspăimântătoare, el a intrat in cameră ţipând. Joseph a spus că a vrut să-şi înveţe copiii sa nu lase fereastra deschisă, atunci când se duc la culcare. Ani de zile după aceea Michael a suferit coşmaruri, că ar fi răpit din dormitorul lui. Michael a vorbit deschis despre abuzul din copilaria lui în 1993 într-un interviu cu Oprah Winfrey. El a spus că în timpul copilăriei sale a plâns de multe ori de singurătate. Într-un alt interviu Living with Michael Jackson (2003), cântareţul şi-a acoperit faţa cu mâna şi a început să plângă, atunci când vorbea despre abuzul din copilaria sa.

Michael Jackson şi-a arătat talentul muzical la vârsta de cinci ani în faţa colegilor de clasă si a altora, în timpul unui recital de Crăciun. În 1964, Michael şi Marlon s-au alăturat fratilor Jackson - o trupă formată de fraţii Jackie, Tito şi Jermaine. Mai tarziu grupul a fost numit The Jackson 5. Trupa a cântat într-un şir de cluburi şi în locuri cunoscute cum ar fi "chitlin' circuit", unde ei adesea deschideau pentru stripteoze şi alte acte pentru adulţi. În 1966, aceştia au câştigat un show important cu versiuni de Motown hits şi James Brown "I Got You (I Feel Good)" condus de Michael.

The Jackson 5 a înregistrat mai multe cântece pentru Steeltown în 1967 şi au semnat cu Motown Records, în 1968. Revista Rolling Stone l-a descris mai târziu pe tânarul Michael ca "un fenomen" cu "cadouri muzicale copleşitoare", de observat faptul că, Michael a apărut rapid ca principalul cantăreţ după ce a început să danseze şi să cânte cu fraţii lui. Grupul a stabilit un grafic de înregistrare în momentul în care primele patru single ("I Want You Back", "ABC", "The Love You Save" and "I'll Be There") au fost numărul unu în Billboard Hot 100. În timpul primilor ani în The Jackson 5, echipa Motown a pretins că Michael avea nouă ani, doi ani mai tânăr decât era pentru a-l face să para mai drăguţ şi mai accesibil pentru publicul general. Începând din 1972, Michael a lansat un total de patru albume solo cu studioul Motown, printre ele "Got to Be There" şi "Ben". Acestea au fost puse, ca parte din franciza The Jackson 5, şi au produs single-uri de succes ca "Got to Be There", "Ben" şi un remake a lui Bobby Day "Rockin' Robin". Grupul a marcat mai multe hit-uri Top 40 incluzând top 5 disco single "Dancing Machine" şi hit-ul top 20 "I Am Love". Jackson 5 a părăsit Motown în 1975.





1976–1981: Pleacă la Epic şi Off the Wall

Jackson 5 au semnat un nou contract cu CBS Records, în iunie 1975, prima aderare la Philadelphia International Records şi apoi Epic Records. Ca rezultat al procedurilor legale, grupul a fost redenumit The Jacksons. După schimbarea numelui, trupa a continuat un turneu internaţional, lansând încă şase albume între 1976 şi 1984. Din 1976 până în 1984, Michael Jackson a fost principalul compozitor al grupului scriind hituri ca "Shake Your Body (Down to the Ground)", "This Place Hotel" şi "Can You Feel It". În 1978, Michael a început jucând rolul unei sperietoare in filmul muzical The Wiz. Scorurile muzicale au fost aranjate de Quincy Jones, care a format un parteneriat cu Michael Jackson, în timpul producţiei filmului si acordul de a produce cântăreţului albumul solo Off the Wall. În 1979, Michael şi-a rupt nasul in timp ce dansa. Rinoplastia nu a avut un succes complet, Michael se plângea de dificultăţi respiratorii iar asta îi afecta cariera. El a fost îndrumat la Dr. Steven Hoefflin care i-a facut cea de-a doua rinoplastie. Jones şi Michael au produs împreuna Off The Wall. Lansat în 1979, Off The Wall a fost primul album care a generat patru US top 10 hituri, inclusiv graficul de single de calitatea întâi "Don't Stop 'Til You Get Enough" şi "Rock with You". Off The Wall a ajuns la numarul trei pe Billboard 200 şi de atunci a fost certificat de 7 milioane expediat în SUA şi, eventual, vândute mai mult de 15 de milioane de exemplare în întreaga lume. În 1980, Michael Jackson a caştigat trei premii la American Music Awards pentru eforturile sale solo: Albumul favorit Soul/R&B, artistul Soul/R&B favorit, si favoritul single Soul/R&B (pentru "Don't Stop 'Til You Get Enough"). În acel an, el a câştigat deasemenea, Billboard Music Awards pentru Top Black Artist şi Top Black Album şi un premiu Grammy pentru Best Male R&B Vocal Performance (pentru "Don't Stop 'Til You Get Enough"). În ciuda succesului său comercial, Michael a simţit că Off The Wall ar fi trebuit sa fi făcut un impact mult mai mare şi a fost determinat de a depăşi aşteptările sale cu următoarea versiune. În 1980, Michael a obţinut cea mai mare rată de drepturi de autor în industria muzicală: 37% din cel mai mare beneficiu album.

În martie 2009, Jackson a anunţat că începând cu 8 iulie, va susţine un turneu de 10 -mai târziu anunţate 30- concerte intitulat: This Is It. Concertele vor avea loc în Arena 02 din Londra. El a explicat " Vreau doar să spun că aceasta va fi ultima mea interpretare live în Londra. Când spun că asta e ultima, vorbesc serios", adaugând că "ultima cortină va cădea".





Decesul

La amiaza zilei de 25 iunie 2009, Michael Jackson a suferit un stop cardiac la casa închiriată din Holmby Hills, Los Angeles. A fost găsit cu pulsul scazut de către medicul personal, însă încercarea de a-l resuscita a eşuat. Echipa de paramedicii a primit un apel la 911 la ora 12:22 p.m. (ora locală), ajungând la faţa locului după trei minute şi şaptesprezece secunde. A fost raportat că acesta nu respira şi au fost făcute manevre de resuscitare cardiopulmonară la faţa locului, apoi au dus pacientul, care intrase în comă, la Centrul Medical UCLA. Decesul a fost declarat în jurul orei 14:26 (ora locală) în aceeaşi zi. Autorităţile au programat o autopsie, presa făcând multe speculaţii în legătură cu cauza morţii. Funeraliile vor avea loc la Staples Center din Los Angeles pe 7 iulie 2009.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu