vineri, 27 februarie 2009

Elvis Presley
Elvis Presley (n. 8 ianuarie 1935 - d. 16 august 1977) a fost un cântăreţ şi actor american, cunoscut frecvent ca Regele Rock 'n' Roll-ului.

Copilarie


În ziua de 8 ianurie 1935, în Tupelo, un mic orăşel din statul american Mississippi, într-o casă modestă, Gladys Presley aduce pe lume doi gemeni. Primul, Jesse Garon s-a născut mort, dar cel de-al doilea, Elvis Aaron Presley s-a născut fără probleme, devenind singurul copil al familiei. Copilul a crescut în mijlocul familiei, alături de rudele care locuiau în aceeaşi zonă a oraşului Tupelo. Deşi trăiau în condiţii grele, totuşi Vernon şi Gladys Presley se străduiau să-i asigure cele necesare micului Elvis, care devenise acum centrul atenţiei celor doi.

În Tupelo, Elvis are şi primele contacte cu muzica. De mic cânta în corul bisericii împreună cu familia, muzica şi predicile înrădăcinându-se adânc în modul de a gândi al muzicianului. Tot în oraşul natal are pentru prima dată ocazia de a-i asculta pe blues-manii negri, care vor avea o mare influenţă asupra tânărului, alături de muzica country din programele radio pe care le asculta întreaga familie.

Prima apariţie pe scenă are loc la vârsta de doar 10 ani, când cântă Old Shep în cadrul unui concurs de tinere talente organizat în Tupelo, cu ocazia târgului Mississippi-Alabama Fair and Diary Show, câştigând premiul al doilea (cinci dolari şi posibilitatea de intra gratis la toate atracţiile târgului). La această vârstă, primeşte în dar şi prima chitară, părinţii neputându-şi permite bicicleta mult dorită de fiu. În 1948, cu ocazia serbării de final a anului şcolar, micul Elvis cânta la chitară şi voce piesa Leaf on a Tree (O frunză într-un copac).

Începutul carierei muzicale

După absolvirea liceului, munceşte în diferite fabrici din oraş, iar în 1953 înregistrează primul demo la Memphis Recording Service (mai târziu cunoscut sub numele de Sun Studio) contra sumei de patru dolari. Acesta conţine piesele My Happiness (Bucuria mea) şi That's When Your Heartaches Begin (Atunci încep durerile tale de inimă) şi este făcut cadou mamei sale. La începutul anului 1954 înregistrează un al doilea demo la acelaşi studio, iar în vară la sugestia patronului - Marion Keisker - înregistrează o serie de cinci single-uri printre care şi celebrul That's All Right alături de Scotty Moore (chitară) şi Bill Black (bas). Alături de aceştia obţine contracte în mici cluburi din Sud continuând totodată să lucreze şi la Crown Electric. După ce este respins la preselecţia pentru Grand Ole Opry fiind îndrumat de organizatori să se întoarcă la slujba sa de conducător de camioane, i se oferă un contract pe un an de zile pentru a cânta în fiecare săptămână în cadrul programului Louisiana Hayride realizat de KWKH Radio, principalul concurent al Grand Ole Opry. Aici îl întâlneşte pe Colonel Tom Parker, promotor şi manager cu care în 1955 va semna un contract.

În noiembrie 1955, Elvis semnează cu RCA Records, Colonel Parker negociind vânzarea tuturor înregistrărilor făcute la Sun Studio de către interpret contra imensei (în acele vremuri) sume de 40.000 de dolari plus un bonus de 5.000 de dolari pentru Presley. Cele cinci single-uri au fost relansate de către RCA, Elvis devenind cel mai mediatizat nou interpret din industria muzicală. Pe 10 ianuarie 1956, Elvis participa la o sesiune de înregistrări în studioul RCA din Nashville alături de grupul back in vocals Jordanaires, unde printre alte piese va înregistra şi Heartbreak Hotel. Single-ul Heartbreak Hotel / I Was The One este promovat de RCA şi a fost vândut în peste 300.000 de exemplare numai în primele trei săptămâni, fiind şi primul single al lui Elvis ce va înregistra vânzări de peste un milion de exemplare, aducându-i interpretului primul disc de aur.

Faimă

28 ianuarie 1956 este momentul primei sale apariţii într-o emisiune de televiziune Stage Show la CBS. Tot în acest an îi apare şi primul album intitulat Elvis Presley, care a ajuns foarte repede pe prima poziţie în Billboard 200 şi a rămas acolo timp de zece săptămâni. Semnează un contract pe şapte ani cu Paramount Pictures, apare la The Steve Allen Show la NBC unde cântă Hound Dog, continuă să concerteze în toată America, lansează single după single şi semnează un contract pentru o serie de trei apariţii la Ed Sullivan Show contra sumei record, în acel moment, de 50.000 de dolari. Pe 26 septembrie este proclamată Ziua Elvis Presley în oraşul natal Tupelo, iar la mijlocul lui noiembrie are loc premiera primului său film - Love Me Tender. Pelicula are un succes imens, iar Elvis primeşte recenzii favorabile din partea criticilor. A fost un an extraordinar pentru copilul minune al Americii, vânzările de pe urma numelui lui Elvis ajungând la un total de 22 de milioane de dolari, nemaivorbind de avântul pe care cariera sa l-a luat atât din punct de vedere muzical cât şi actoricesc.

Începutul anului 1957 îl găseşte lucrând la al doilea său film - Loving You. În martie cumpără Graceland, atât pentru el cât şi pentru familia sa, iar în mai începe lucrul la filmul Jailhouse Rock. Totodată cântă pentru prima data în Canada şi Hawaii, filmează King Creole la începutul anului 1958, apoi este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.

Pe 14 august 1958, Gladys Presley moare de hepatită, la doar 46 de ani. Elvis rămâne profund îndurerat. În noiembrie 1959 o cunoaşte pe Priscilla Ann Beaulieu, fată vitregă a căpitanului Joseph Beaulieu, ce tocmai fusese transferat din Texas la Weisenbadem Air Force Base unde Elvis fusese repartizat. Aceasta, în vârstă de 14 ani şi jumătate îi va deveni mai târziu soţie. La începutul lui martie 1960 este lăsat la vatră şi începe să lucreze la noul album întitulat Elvis is Back (Elvis s-a întors). începe filmările la GI Blues, iar mai târziu la Flaming Star şi Wild in the Country.

Elvis ca actor

În 1961 filmează Blue Hawaii, în 1962 Follow that Dream şi Kid Gallahad, Girls! Girls! Girls! în 1963 It Happened at the World's Fair. Până în 1969 mai joacă în filme precum:

 • Fun In Acapulco (1963)
 • Viva Las Vegas (1963)
 • Kissin' Cousins (1964)
 • Roustabout (1964)
 • Girl Happy (1965)
 • Tickle Me (1965)
 • Harum Scarum (1965)
 • Frankie And Johnny (1966)
 • Paradise, Hawaiian Style (1966)
 • Spinout (1966)
 • Easy Come, Easy Go (1967)
 • Double Trouble (1967)
 • Clambake (1967)
 • Stay away, Joe (1968)
 • Speedway (1968)
 • Live a little, Love a little (1968)
 • Charro! (1969)
 • The trouble with girls (1969)
 • Change of habit (1969)

În toată această perioadă, Elvis continuă să lanseze single-uri şi albume ce ating primele zece poziţii in topul Billboard. Pe 1 mai 1967 Elvis se căsătoreşte cu Priscilla Beaulieu în Las Vegas, iar pe 1 februarie 1968 se naşte Lisa Marie Presley, singurul lor copil.

Revenire la muzică

Totuşi, la sfârşitul anului 1968 revine în Memphis unde înregistrează două albume extraordinare - From Elvis in Memphis şi From Memphis to Vegas, From Vegas to Memphis - ce vor conţine printre altele marile hituri In the Ghetto, Suspicious Minds, Don't Cry Daddy şi Kentucky Rain. În martie 1969, Presley se reîntoarce pe platourile de filmare pentru ceea ce va fi ultimul său film - It is a Change Of Habit.

În august susţine în Las Vegas o serie de spectacole ce va stabili un nou record în ceea ce priveşte audienţa concertelor ce aveau loc în oraşul cazinourilor. La sfârşitul anului 1969 este lansat single-ul Suspicious Minds care devine primul lui single ce ajunge pe locul întâi în topul Billboard de la Good Luck Charm în 1962. În februarie 1970 înregistrează un album live în Las Vegas ce poartă numele On Stage. În noiembrie, acelaşi an, apare documentarul That's The Way It Is ce are un mare succes atât din punctul de vedere al criticilor cât şi al încasărilor.

Din acest moment şi până în august 1977, viaţa lui Elvis este un şir nesfârşit de concerte şi turnee, apariţii la emisiuni de televiziune, înregistrări de albume, atât de studio cât şi live, şi de single-uri. Singurul lucru notabil este divorţul de Priscilla în octombrie 1973, care s-a mutat după scurt timp din reşedinţa de la Graceland împreună cu fiica lor, Lisa Marie. Stresul turneelor şi lipsa de odihnă încep să-şi spună cuvântul, Elvis având nevoie de mai multe spitalizări. Tot în această perioadă începe să ia diverse pastile energizante şi tot felul de alte droguri. Pe 16 august 1977, întors la Graceland, Elvis pregăteşte ultimele detalii în legătură cu spectacolul ce avea să-l susţină în Portland (Maine) a doua zi şi apoi se retrage pentru a se odihni. Este găsit mort a doua zi dimineaţa în urma unui infarct miocardic. Vestea se răspândeşte cu rapiditate, întreaga lume fiind în stare de şoc.

Importanţă şi evenimente postmortem

Timp de 22 de ani, Regele Rock-and-Roll-ului s-a pus în slujba muzicii şi a celor din jurul său. 31 de filme şi 2 documentare, 64 de albume de studio sau live, 149 de single-uri şi nenumărate concerte; acestea sunt doar câteva din cifrele ce pot caracteriză o carieră fantastică, din care puţine realizări lipsesc. Poate doar un turneu în Europa, Asia sau Australia dar până la urmă şi acestea au fost realizate: în 1997, cu ajutorul tehnologiei s-a pus în scena un concert extraordinar numit Elvis in Concert '97 în Memphis la Mid-South Colloseum. Elvis a fost acompaniat de peste 30 dintre foştii săi colegi de turnee împreuna cu Orchestra Simfonica din Memphis. Ulterior, în 1999 a avut loc un turneu şi în Europa.

Sute de discuri de aur sau platină primite pentru numărul record de discuri vândute (peste un miliard), 14 nominalizări la premiile Grammy, dintre care trei câştigate (pentru albumul How Great Thou Art - 1967, albumul He Touched Me - 1972 şi pentru înregistrarea live a cântecului How Great Thou Art - 1974), premiul pentru întreaga carieră decernat la vârsta de numai 36 de ani sau primirea din partea United States Junior Chamber of Commerce în 1971 a titlului de Unul dintre cei zece cei mai merituoşi tineri ai naţiunii sunt numai câteva din onorurile pe care le-a primit Elvis Presley.

Postmortem, în 1984 i s-a decernat de către Blues Fundation din Memphis premiul W.C. Handy pentru păstrarea în viaţă a blues-ului în muzica sa. În 1986 a fost în primul grup de cântăreţi ce a intrat în Rock-and-Roll Hall of Fame, iar în 1998 a fost introdus în Country Music Hall of Fame. În 2001, odată cu intrarea sa în Gospel Music Hall of Fame, Presley a devenit singurul interpret membru al tuturor celor trei anuale. În 1992, Serviciul Poştal American a anunţat că imaginea lui Elvis va apărea pe un timbru poştal comemorativ. Acesta a fost lansat pe 8 ianuarie 1993 şi îl înfăţişează pe Regele Rock-and-Roll-ului în postura tânărului cântăreţ de la mijlocul anilor 1950.

În final, dar nu şi în ultimul rând, se poate vorbi despre ceea ce este mai puţin cunoscut vis-a-vis de omul Elvis. Este ştiut faptul că acesta avea obiceiul de a dărui Cadillac-uri, bani şi bijuterii, de multe ori sub impulsul momentului. Ceea ce este mai puţin ştiut este faptul că pe lângă concertele de caritate pe care le dădea periodic, mai avea obiceiul de a-i întreţine pe cei din jurul lui: prieteni, familie, chiar şi oameni străini, plătindu-le facturile şi datoriile, spitalizările, cumpărându-le case sau întreţinându-le familiile. Mulţi ani de zile acesta a dăruit mai mult de o mie de dolari pe an fiecăruia dintre chitariştii ce locuiau în Memphis, iar activitatea caritabilă a acestuia continuă şi în zilele noastre prin intermediul Elvis Presley Charitable Foundation.

marți, 24 februarie 2009

ABBA


ABBA a fost o formatie suedeza de muzica pop activă din 1972 până în 1982. Cvartetul era format din muzicienii Benny Andersson şi Björn Ulvaeus, cărora li s-au alăturat prietenele acestora, Anni-Frid Lyngstad şi Agnetha Fältskog. Cei patru au dominat clasamentele muzicale mondiale între mijlocul anilor 1970 şi începutul anilor 1980. Titulatura formaţiei este un acronim, provenind de la iniţialele prenumelor celor patru protagonişti.

Grupul a vândut peste 370 de milioane de înregistrări. ABBA a fost de asemenea primul grup pop din Europa continentala care s-a bucurat de mare succes în clasamentele lumii anglofone (în principal în Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelanda), iar ca urmare a popularităţii sale enorme li s-au deschis apoi şi uşile scenelor Europei continentale.

Istoric

Înainte de a-şi uni destinele în faimosul grup pop care a dominat artistic anii '70, fiecare dintre cei patru componenţi se afirmase în viaţa muzicală: Björn cu Hootenanny Singers la începutul anilor '60, Benny ca lider la The Hep Stars, Agnetha înregistra din 1967, având deja la activ câteva hit-uri, iar Anni-Frid Lyngstad îşi construise o carieră solistică, în parte şi cu ajutorul lui Benny, alături de care se afla din 1970.

În 1967 Bjorn şi Benny au realizat prima lor melodie, iar spre sfarşitul anului au stabilit un parteneriat ca şi compozitori. Tot în această perioadă Benny părăseşte grupul The Hep Stars în timp ce Hootenanny Singers devine o formaţie doar de studio. Cel care avea să devină managerul formaţiei ABBA a fost Stig Anderson, care a contribuit şi la scrierea versurilor multora dintre hit-urile formaţiei ABBA în perioada primilor ani de carieră. În primăvara anului 1969, Bjorn şi Benny le-au cunoscut pe Agnetha Faltskog şi Anni-Frid Lyngstad. Odată cu apariţia lui Benny şi Björn ca duo pe disc şi în spectacole, cu cele două fete apărând ca back-up vocal, ideea cvartetului începe să prindă viaţă.

Primele succese

Formaţia se înfiinţează în 1971, iar numele ABBA, provenit din alăturarea iniţialelor componenţilor, apare în 1973. În acest an, formaţia a intrat în selecţiile suedeze pentru EUROVISION, cu melodia Ring-Ring, care s-a clasat pe locul 3. Melodia şi albumul cu acelaşi nume intră pe poziţiile de top ale Suediei, devenind hit şi în câteva ţări europene.

Un an mai târziu, grupul participă la concursul EUROVISION desfăşurat la Brighton, în Marea Britanie, unde câştigă detaşat cu piesa Waterloo. Audienţa a fost estimată la 500 de milioane de telespectatori. În ţările europene melodia s-a instalat în clasamente pe locul întâi, iar în Statele Unite a înregistrat un loc 6, o adevărată performanţă ţinând cont de faptul că la aceea dată festivalul EUROVISION era practic necunoscut peste ocean.

Anii de glorie

În 1975 lansează albumul ABBA, cuprinzând hiturile I do, I Do, I Do, I Do, I Do, S.O.S., Mamma Mia. În Australia grupul devine extrem de popular, albumul fiind pe locul 1 luni de zile. Reportajul The best of Abba, filmat în cursul turneului ABBA în Australia, deţine până în ziua de azi recordul de audienţă, cu 54% de spectatori din întreaga populaţie.

1976 este anul în care ABBA a fost declarată una din cele mai populare formaţii din lume. Cel de-al 4-lea album al formaţiei, Arrival, este finalizat la sfârşitul anului 1976, şi cuprinde hiturile Fernando, Dancing Queen, Money, money, money, Knowing me, knowing you. În 1977, ABBA efectuează un mare turneu mondial şi doi ani mai târziu cântă în Statele Unite. Discurile single şi albumele se succed într-o cursă ameţitoare, în aprilie 1977, Dancing Queen devine numărul 1 în Marea Britanie.

Succesul financiar al grupului aduce economiei suedeze venituri mai mari decât cele ale concernului VOLVO.

În 1977 apare The Album, printre piese numărându-se Eagle, Take a chance on me, The name of the game şi Thank you for the music.

Ultimele albume şi destrămarea grupului

Succesele enorme au fost şi cauza destrămării grupului. După mulţi ani de convieţuire, Benny şi Frida se căsătoresc în 1978, pentru a divorţa în februarie 1981, trei ani mai târziu. Celălalt cuplu, Björn şi Agnetha, căsătoriţi în 1971, divorţează în 1979. Unul dintre motive a fost ambiţia solistică a fetelor.

În primăvara anului 1978 formaţia a susţinut o campanie promoţională în S.U.A., unde melodia Take a chance on me s-a clasat pe locul 3. Urmează lansarea celui de-al 6-lea album, Voulez-Vous, ce conţine melodiile Summer night city şi Chiquitita. În toamna 1979 apare single-ul Gime! Gime! Gime!. În aceeaşi perioadă a avut loc turneul din Canada, S.U.A. şi Europa.

Spre sfârşitul anului 1979 apare şi compilaţia GREATEST HITS - volumul 2, care devine un mare succes internaţional. Turneul susţinut în Japonia, în martie 1980, va fi pentru formaţia ABBA ultimul concert live. În următoarea jumătate a anului va fi înregistrat următorul album al formaţiei, Super Trooper, ce conţine hitul The winner takes it all. Spre sfârşitul anului apare cel de-al 8-lea album, The Visitors, melodia One of us fiind considerată cel mai mare hit al albumului. Splendoarea melodică, perfecţiunea orchestraţiilor şi carisma celor patru au fost componentele reţetei uriaşului impact. Spre sfarşitul anului 1982, ABBA decide să ia o pauză, menţionând că revenirea lor ar putea avea loc peste câţiva ani, ceea ce nu s-a întâmplat.

Agnetha şi Frida şi-au încercat cariera solo, iar Benny şi Bjorn s-au retras ca textieri. Pe parcursul anilor ce au urmat, din 1993 şi până în 2002, au fost realizate mai multe compilaţii care s-au vândut foarte bine.

ABBA a rămas un nume legendar al muzicii pop mondiale, înscris pe mai mult de 400 de milioane de discuri. Splendoarea melodică, perfecţiunea orchestraţiilor şi carisma celor patru au fost componentele dominante ale reţetei uriaşului succes. În 2001 albumul The Definitive Collection a dominat din nou clasamentele lumii, iar cover-urile realizate de Erasure, Roxxete, U2 sau Madonna reformulează mesajul celui mai popular grup suedez al anilor ’70, al cărui repertoriu se reeditează continuu.

Evenimente recente

2004

23 Ianuarie. Fosta componentă a trupei ABBA, Agnetha Faltskog, va lansa o nouă versiune a piesei “If I Thought You’d Ever Change Your Mind”, semnată în original de Cilla Black. Piesa va deveni primul single al artistei după o pauză de aproape 20 de ani. Albumul “My Colouring Book”, care conţine 15 cover-uri ale unor piese celebre a fost lansat de Warner Music Scandinavia, în primăvara anului 2004. Alte detalii despre piesele care sunt incluse pe acest album nu au fost date publicităţii.

3 Martie. Filmul cu ultimul concert susţinut de trupa suedeză ABBA va fi disponibil pe DVD, începând cu data de 29 Martie. Spectacolul a fost înregistrat pe stadionul Wembley şi a însemnat finalul ultimului turneu mondial desfăşurat în Europa şi America de Nord. DVD-ul conţine câteva dintre cele mai cunoscute piese ale trupei ABBA, cum ar fi: Waterloo, The Winner Takes It All, Take A Chance On Me, Voulez Vous, Chiquitita, I Have A Dream şi Dancing Queen, dar şi interviuri cu Urban Lasson - cel care s-a ocupat de organizarea turneului.

24 Martie. După o mulţime de zvonuri care spuneau că Agnetha Faltskog a murit, potrivit unui articol din 1999 publicat de presa suedeză, iată o surpriză de mari proporţii: Agnetha Faltskog, fosta componentă a super grupului suedez ABBA, se întoarce pe piaţa muzicală cu albumul My Colouring Book. Discul este prima apariţie semnată de cântăreaţă după 17 ani de inactivitate.

Primul extras pe single din album se numeşte "If I Thought You'd Ever Change Your Mind," compoziţie John Cameron. Piesa a fost înregistrată prima oară de Cilla Black, în 1969. Agnetha este şi coproducătorul albumului. Rezultatul - un album care nu numai că nu-i va dezamăgi pe fanii ABBA, dar va cuceri cu siguranţă o nouă audienţă. "If I Thought I'd Ever Change Your Mind" va fi lansat la radiouri în luna aprilie. După câţiva ani petrecuţi departe de ochii mulţimii, Agnetha Faltskog a decis să revină în viaţa muzicală. Piesele sunt alese dintre melodiile sale preferate, iar albumul va apărea în timp ce music-hall-ul “Mamma Mia!”, regizat de Bjorn Ulvaeus şi Benny Andersson, continuă să străbată lumea, la 30 de ani de când ABBA a câştigat Eurovision cu “Waterloo”. Noul album Agnetha Faltskog, “My Colouring Book” va fi distribuit în România de A&A Records.13 Aprilie. Un studio din Stockholm, în care formaţia ABBA a înregistrat o parte din muzica sa, a fost închis, fiind în incapacitate de a plăti chiria, relatează www.bbc.co.uk. Studiourile Polar si-au inceput activitatea in 1978, iar grupul a realizat aici ultimele trei albume - "Voulez-Vous" (1979), "Super Trouper" (1980) şi "The Visitors" (1981). Trupe ca Led Zeppelin, Beastie Boys, Roxette, Backstreet Boys, Genesis şi The Cardigans se numără printre numeroasele formaţii care s-au folosit de facilităţile studioului. Polar a fost considerat ca fiind răspunsul suedezilor la succesul american al Studiourilor Abbey Road şi Sun, cele care au înregistrat muzica lui Elvis Presley.

Văd aceasta locaţie ca pe un muzeu al istoriei muzicii suedeze, în special al muzicii create de ABBA, a mărturisit Lennard Oestlund, co-proprietar al Studiourilor Polar. Oestlund a explicat că, începând cu luna mai, clădirii i se va da o altă întrebuinţare, probabil spaţiul va fi transformat în birouri. El a adăugat şi că alte studiouri din Stockholm se află în aceeaşi situaţie, fiind nevoite să îşi întrerupă activitatea în curând.

16 Aprilie. Probabil că celor mai tineri numele Agnetha Faltskog nu le spune absolut nimic. Şi totuşi, solista de origine suedeză este fosta componentă a supergrupului pop ABBA. Mai precis, ea este blonda formaţiei care, în anii ’70, a scris istoria muzicii pop, datorită unor hituri precum Super Trouper, Mamma Mia sau The Winner Takes It All. Deşi a mai avut o tentativă de a se lansa ca solistă după despărţirea de ABBA, Agnetha a eşuat în încercarea sa. Acum, la aproape 20 de ani de când a urcat ultima dată pe scenă, interpreta suedeză revine cu un nou album, din care avem şi un prim extras pe single; intitulat If I Thought You'd Ever Change Your Mind, acesta a pătruns în clasamentul olandez de vânzări pe poziţia 39.

29 Aprilie. După ce în urmă cu câteva ediţii vă anunţam apariţia unui nou single al solistei Agnetha Faltskog, primul în ultimii aproape 20 de ani, în această săptămână a venit rândul să vorbim despre proaspăt lansatul disc al acesteia. LP-ul se numeşte My Colouring Book, iar pe acesta poate fi găsit şi hitul If I Thought You'd Ever Change Your Mind, care deja ocupă poziţii fruntaşe în clasamentele de specialitate. La fel se întâmplă şi în cazul albumului My Colouring Book, un exemplu fiind debutul acestuia pe poziţia a 12-a în Marea Britanie.

12 Mai. Trupa ABBA va relansa hit-ul "Waterloo", cu care a câştigat, în urmă cu 30 de ani, concursul Eurovision, pe data de 17 mai.

Sărbătorirea celor 30 de ani de la memorabilul succes al trupei, la ediţia din 1974 a concursului Eurovision, va avea loc în Bristol şi va fi marcată printr-o serie de evenimente. Mai multe trupe vor cânta în pieţele din oraş în memoria trupei ABBA, iar tema muzicală a întregului weekend va fi hit-urile anilor '70. Membrii trupei nu s-au mai reunit oficial din 1982, când formaţia s-a desfiinţat. Cu toate acestea, anul trecut, cei patru au cântat din nou împreună la o petrecere privată a unui prieten comun.

8 Iunie. Fosta componentă a trupei ABBA, Agnetha Faltskog a primit ameninţări cu moartea, iar casa sa de lângă Stockholm este păzită 24 de ore din 24. Managerul său, Staffan Linde, a declarat: “Agnetha a primit multe scrisori de ameninţare, dar de data aceasta - cel care a expediat-o părea cât se poate de serios. Faltskog se teme - pur şi simplu - să mai iasă din casă.” Poliţia anchetează cazul şi se speră că se va descoperi cât mai repede cine este autorul acestor ameninţări.


2005

Foştii membrii ABBA, Bjorn Ulvaeus şi Benny Andersson au fost la tribunal cu două zile în urmă (17 octombrie), într-o tentativă eşuată de a clarifica cine are drepturile asupra creaţiilor muzicale. Ulvaeus şi Andersson au venit la Tribunalul din Stockholm în încercarea de a rezolva o mai veche dispută în privinţa melodiilor din musicalul "Kristina From Duvemala," care a fost văzut de mai mult de un milion de oameni în Suedia şi este aşteptat să apară şi pe Broadway în următorii ani.

Scriitorul Carl-Johan Seth a declarat în faţa judecătorilor că el ar trebui să fie considerat compozitor principal, cauză disputată şi de Ulvaeus şi Andersson. În timp ce Seth a fost angajat special pentru a scrie piesele, ei susţin că munca lui a fost modificată mai târziu de regizorul Lars Rudolfsson şi de dramaturgul Jan Mark. Cele doua părţi nu au fost în stare să cadă de acord în privinţa împărţirii drepturilor cuvenite de pe urma piesei, ceea ce înseamnă că procesul poate continua chiar şi anul viitor.

Am muncit doi sau trei ani la acest proiect fără să ajungem nicăieri cu acest scenariu, a declarat Ulvaeus în timpul procesului. "Când Rudolfsson a început să îşi aducă contribuţia în acest proiect, tocmai începusem să fim noi mulţumiţi de el, adică, ceea ce a făcut el nu era neapărat necesar." Piesa e bazată pe o poveste suedeză scrisă de Wilhelm Moberg, ce descrie o zi a unui emigrant suedez în America în anul 1850. Ulvaeus şi Andersson au compus melodiile pentru piesă.

Discografie

Albume

 • Ring ring (1973)
 • Waterloo (1974)
 • ABBA (1975)
 • Arrival (1976)
 • The Album (1977)
 • Voulez-vous (1979)
 • Super Trouper (1980)
 • The Visitors (1981)